Ο επισκεπτης στην πορτα μας

Ο επισκεπτης στην πορτα μας

keysΗ ώρα της υποδοχής φτάνει την στιγμή που οι επισκέπτες μας βρίσκονται στο κατώφλι του ακινήτου μας. Τι πρέπει να προσέξουμε, πως γίνεται μία “καλή” υποδοχή και πόσο διαρκεί;

Η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική. Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουμε ευδιάθετους επισκέπτες με όρεξη να μας γνωρίσουν καλύτερα. Ανοίγουμε, λοιπόν, την πόρτα μας και άνθρωποι με βαλίτσες και χαμόγελο μας χαιρετάνε. Ας τους κάνουμε να αισθανθούν ευπρόσδεκτοι από την αρχή.

Το δεύτερο βήμα μας είναι η ξενάγηση στον χώρο που διαθέτουμε. Το κάθε σπίτι είναι διαφορετικό και έχει τις ιδιαιτερότητές του. Δείξτε τι παροχές έχετε γι αυτούς, όπως τις συσκευές της κουζίνας, και πείτε τους δυο λόγια για το πως λειτουργούν. Αναφέρετε λεπτομέρειες που μπορούν να επηρεάσουν την διαμονή τους, όπως το που να πετάνε τα σκουπίδια. Αν κάτι χρήζει επισκευής ή λειτουργεί προβληματικά, μην το κρύψετε αλλά δείξτε ότι γνωρίζετε το πρόβλημα. Θα εκτιμηθεί και μπορεί να αποτρέψει τυχόν κακές στιγμές. Εάν έχετε κάποιον χώρο που φυλάσσετε προσωπικά αντικείμενα, αναφέρετε το και εξηγήστε το λόγο. Σίγουρα οι επισκέπτες σας θα σεβαστούν τα όρια σας.

Μετά την ξενάγηση στο ακίνητό μας, μπορούμε να προχωρήσουμε στην “ξενάγηση” της πόλης μας. Είναι σημαντικό να δώσουμε πληροφορίες τουλάχιστον για να καλύψουμε κάποιες βασικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα το που βρίσκεται ο φούρνος, το φαρμακείο, το σούπερ μάρκετ. Πολλοί θα εκτιμήσουν αν τους πείτε δυο λόγια παραπάνω για την περιοχή ή αν τους προτείνετε ένα δικό σας αγαπημένο στέκι. Αν μοιραστείτε πληροφορίες, θα κάνετε τους επισκέπτες σας να αισθανθούν ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι.

Μια υποδοχή μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και μερικές ώρες, χωρίς όμως ο χρόνος να ορίζει το πόσο καλή είναι. Εξαρτάται άμεσα από τους ανθρώπους που έχουμε απέναντί μας. Είναι σημαντικό να ψυχολογήσουμε τον επισκέπτη μας και να καταλάβουμε τις ανάγκες του. Αν για παράδειγμα υποδεχτούμε ένα επισκέπτη αργά το βράδυ, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε για να βρει το σπίτι μας και δείχνει εμφανώς κουρασμένος, είναι σίγουρο ότι δεν θα εκτιμήσει την δική μας υπερπροσπάθεια να του πούμε τα πάντα που πρέπει να δει στην πόλη. Απ’ την άλλη μεριά, υπάρχει περίπτωση να γνωρίσουμε ανθρώπους τόσο ενδιαφέροντες που μετά την κλασσική υποδοχή απλά να καθίσουμε μαζί τους και για έναν καφέ και να συνεχίσουμε την κουβέντα μας.

Η καλή υποδοχή δεν είναι θέμα χρόνου αλλά ποιότητας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει και θα ήταν λάθος να ορίσουμε ως σωστό μόνο έναν. Το σίγουρο είναι ότι σε κάθε τρόπο πρέπει να έχουμε αναφέρει όποια πληροφορία κρίνουμε απαραίτητη για την ομαλή διαμονή των επισκεπτών μας.

 

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;