Κριτηρια Επιλογης

Κριτηρια Επιλογης

9004730601_1a7eb6b996_oΠοιο ακίνητο είναι κατάλληλο για το Airbnb; Πως μπορούμε να καταλάβουμε αν θα μας αποφέρει ένα ικανοποιητικό κέρδος μία τέτοια προσπάθεια; Ας δούμε λοιπόν τρία κριτήρια που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε κάποιες πρώτες αποφάσεις.

Περιοχή

Το πρώτο που πρέπει να αναλογιστούμε είναι το που βρίσκεται το ακίνητό μας. Η κάθε περιοχή της πόλης απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό. Πολλές φορές, το κοινό αυτό το βρίσκομαι μέσα στον κόσμο της Airbnb. Ωστόσο, υπάρχουν περιοχές που απευθύνονται αποκλειστικά σε μόνιμους κατοίκους, οπότε σε αυτή την περίπτωση η κανονική ενοικίαση είναι και η καλύτερη επιλογή. Για παράδειγμα, οι περιοχές γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης είναι φυσικό να έχουν τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ αντίθετα η περιοχή του Χαΐδαρίου απευθύνεται σε μόνιμους κατοίκους που δεν αναζητούν σπίτια μέσω της πλατφόρμας. Υπάρχουν όμως περιοχές που απευθύνονται σε ιδιαίτερο κοινό, όπως η περιοχή του Ψυχικού, και εκεί βλέπουμε πολύ ξεχωριστά αποτελέσματα.

Κατάσταση

Ένα άλλο βασικό κριτήριο που πρέπει να σκεφτεί κάθε ιδιοκτήτης που θέλει να δοκιμάσει την πλατφόρμα της Airbnb, είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητό του. Ένα διαμέρισμα σε νεόδμητο κτήριο και με μοντέρνα διακόσμηση είναι πάντα πιο ελκυστικό και ευχάριστο από ένα παλιό, ταλαιπωρημένο σπίτι. Οι επισκέπτες μας αναζητούν την ωραία εικόνα και την λειτουργικότητα (πάντα σε συνάρτηση με την τιμή). Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητό μας μπορεί να επηρεάσει την πληρότητα και ανάλογα με τις διορθωτικές κινήσεις που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, μπορούμε να αποφασίσουμε αν θα είχε ή όχι θετικό αποτέλεσμα η ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας.

Μέγεθος

Το μέγεθος του ακινήτου μας αποτελεί επίσης κριτήριο. Ένα ακίνητο μικρού9005919526_82857b5e9e_b μεγέθους δύσκολα θα μπορούσε να δικαιολογήσει μία πολύ υψηλή τιμή, με αποτέλεσμα συχνά τα έσοδα του να μην ξεπερνούν αυτά της κανονικής ενοικίασης. Παρατηρείται, επίσης, η προτίμηση των επισκεπτών να είναι μεγαλύτερη για πιο άνετα ακίνητα. Σε συνδυασμό και με την εκάστοτε περιοχή, το μέγεθος είναι ένας ακόμη παράγοντας που θα πρέπει να προσέξουμε. Για παράδειγμα, ένα μικρό ακίνητο κοντά στα 30τμ στην περιοχή του Θησείου θα μπορούσε να έχει πληρότητα έως και 70% μέσα σε ένα έτος. Ένα αντίστοιχο ακίνητο όμως στο Μαρούσι δύσκολα θα μπορούσε να αγγίξει τέτοια ποσοστά, καθώς το κοινό στο οποίο απευθύνεται αναζητεί χώρους κυρίως για μη τουριστικούς λόγους και για μεγάλα χρονικά διαστήματα (καθιστώντας έτσι ένα τόσο μικρό ακίνητο δυσλειτουργικό και μη ελκυστικό).

Ο κάθε ιδιοκτήτης που μπαίνει στη διαδικασία να νοικιάσει το ακίνητό του στην Airbnb διερωτάται αν η διαδικασία αυτή θα του αποφέρει έσοδα μεγαλύτερα από την κλασσική ενοικίαση και αν, εν τέλει, αξίζει την όποια προσπάθεια. Σίγουρα το κάθε ακίνητο είναι ξεχωριστό, ωστόσο, κάποια βασικά κριτήρια μπορούν να μας βοηθήσουν να μπούμε στην διαδικασία της περαιτέρω έρευνας και προετοιμασίας.

 

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;