Πως αντιμετωπιζουμε μια κακη κριτικη

Πως αντιμετωπιζουμε μια κακη κριτικη

Όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε στην προετοιμασία και την διαχείριση του ακινήτου μας, υπάρχει πάντα μία μικρή πιθανότητα να γίνουν λάθη, ειδικά όταν έχουμε πολλές κρατήσεις, και εν τέλει να λάβουμε μία μέτρια ή κακή κριτική. Καταρχάς, μία κακή κριτική δεν μπορεί να βλάψει το προφίλ μας, αν φυσικά αποτελέσει μεμονωμένο γεγονός. Όταν υποδεχόμαστε πλήθος επισκεπτών, είναι στατιστικά αδύνατο να αντεπεξέλθουμε στο 100% των απαιτήσεων όλων. Ας δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε αφού λάβουμε μία πραγματικά κακή κριτική.

reviews

Αρχικά, όταν λάβουμε μία αρνητική κριτική θα πρέπει να εξετάσουμε σε ποια κατηγορία ανήκει. Η Airbnb έχει ορίσει 7 κατηγορίες αξιολόγησης: την συνολική εμπειρία, την τοποθεσία, την καθαριότητα, την ακρίβεια, την τιμή, την άφιξη και την επικοινωνία. Κάποιες από αυτές τις κατηγορίες είναι σχεδόν αδύνατο να τις επηρεάσουμε, όπως η τοποθεσία που δεν μπορούμε να την αλλάξουμε ή να την βελτιώσουμε. Η καθαριότητα όμως είναι καθαρά στην δική μας ευχέρεια και δεν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες.

screen-shot-2016-11-14-at-12-44-09Στην συνέχεια θα πρέπει να αξιολογήσουμε το πρόβλημα. Είναι μία προσωπική άποψη ή είναι ένα πραγματικό πρόβλημα; Για παράδειγμα, αν κάποιος μας γράψει ότι το πλυντήριο χάλασε και του κατέστρεψε τα ρούχα του, είναι προφανές το τι πρέπει να διορθώσουμε. Αν όμως μας πει ότι κοιμόταν με ανοιχτά παράθυρα κοντά σε πολυσύχναστο δρόμο και τελικά δεν κοιμήθηκε ικανοποιητικά, είναι δύσκολο να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση, εκτός από το να ενημερώσουμε πιο λεπτομερώς τους επόμενους επισκέπτες για την περιοχή.

Αν η κακή κριτική αφορά ένα πρόβλημα που διορθώνεται, θα πρέπει να το λύσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα από την στιγμή που το αντιληφθήκαμε. Διαφορετικά, η μία κακή κριτική θα διαδεχτεί την επόμενη και η πληρότητά μας θα επηρεαστεί αρνητικά. Δημιουργείται πολύ κακή εικόνα όταν κάποιος επισκέπτης έχει επισημάνει ένα πρόβλημα και οι επόμενοι αναφέρουν ξανά το ίδιο.

Αν κάποιο πρόβλημα ήταν τόσο αισθητό ώστε να αφήσει μία κακή κριτική, μπορούμε, αφού το διορθώσουμε, να
αφήσουμε μία ευγενική απάντηση στην κριτική που μας έγινε. Η screen-shot-2016-11-14-at-12-44-20καλύτερη βέβαια επιβεβαίωση για εμάς θα ήταν στην επόμενη κριτική που θα μας γίνει από νέους επισκέπτες να μην αναφερθεί το ίδιο θέμα ή ακόμα καλύτερα να γίνει αναφορά για την διόρθωσή του. Κάτι τέτοιο θα έδειχνε το πόσο προσεκτικοί οικοδεσπότες είμαστε. Σε κάθε περίπτωση, μία ευγενική απάντηση δείχνει ότι έχουμε λάβει υπόψιν τις παρατηρήσεις των επισκεπτών μας και ότι επιζητούμε την κριτική ώστε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας.

Κάθε επισκέπτης, όπως και κάθε ιδιοκτήτης, έχει την δυνατότητα να μας αφήσει μία δημόσια κριτική. Παράλληλα, μπορεί να μας αφήσει κάποια ιδιωτικά σχόλια τα οποία μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν. Πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθούν θέματα από την χρήση του ακινήτου τα οποία, καθώς εμείς απουσιάζουμε, γίνονται αντιληπτά από τους επισκέπτες. Με τα ιδιωτικά τους σχόλια μπορούμε να διορθώσουμε κακοτοπιές χωρίς να επηρεαστεί η δημόσια εικόνα του προφίλ μας. Παρόλα αυτά, ας μην ξεχνάμε ότι αν αντιμετωπίσουμε σωστά μία κακή κριτική, δεν μπορεί να βλάψει την πορεία του ακινήτου μας.

 

 

Προβλήματα διαχείρισης;