Το κοινο της Airbnb

Το κοινο της Airbnb

Ποιο είναι το κοινό της Airbnb; Ποιοι είναι οι πιθανοί επισκέπτες μας; Γνωρίζοντας καλύτερα το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε και το οποίο έλκει το ακίνητό μας, μπορούμε να διαμορφώσουμε κατάλληλα τον χώρο μας αλλά και να υπολογίσουμε καλύτερα την ετήσια πληρότητά μας. Ας δούμε λοιπόν τις πιο σημαντικές κατηγορίες επισκεπτών.

Τουριστικό κοινό

9090065706_109d5a352a_kΗ πιο κοινή ίσως κατηγορία που αναμένουμε είναι αυτή των τουριστών, ομάδες ατόμων που επιλέγουν καταλύματα σε κεντρικά σημεία της πόλης και με εύκολη πρόσβαση. Καθώς έρχονται για λόγους αναψυχής και για να γνωρίσουν ένα νέο μέρος, συνήθως επιζητούν τις προσωπικές μας προτάσεις και τις δικές μας συστάσεις. Ψάχνουν για πληροφορίες που θα τους κάνουν να αισθανθούν λιγότερο ξένοι στην πόλη· άλλωστε, αυτός είναι και ένας λόγος που επιλέγουν να φιλοξενηθούν στο σπίτι ενός μόνιμου κατοίκου.

Αυτή η μεγάλη κατηγορία επισκεπτών χωρίζεται σε δυο υποκατηγορίες: τους τουρίστες που έρχονται για πρώτη φορά και αυτούς που έρχονται ξανά για να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη μας. Η πρώτη υποκατηγορία είναι πιθανότερο να επιλέξει άκρως τουριστικές περιοχές, πολύ κοντά σε στάσεις μετρό, όπου η πρόσβαση σε αξιοθέατα είναι εύκολη (για παράδειγμα το Κουκάκι, η Πλάκα και το Θησείο είναι από τις πρώτες επιλογές). Αντίθετα, η δεύτερη υποκατηγορία είναι πιθανότερο να επισκεφθεί και άλλες περιοχές και να μείνει πιο μακριά από το κέντρο. Είναι το κοινό αυτό που θα επισκεφτεί την πόλη για να την γνωρίσει σαν μόνιμος κάτοικος, που θα φθάσει μέχρι την παραλία, που θα δει μία θεατρική παράσταση και ίσως να μην επισκεφτεί την Ακρόπολη και την Πλάκα (Παγκράτι, Άλιμος, Γλυφάδα κ.α είναι περιοχές που απευθύνονται σε αυτό το κοινό).

Μία ακόμα αξιοσημείωτη υποκατηγορία (που όμως δεν την συναντάμε μόνο στο τουριστικό κοινό) που επηρεάζει τις επιλογές μας ως ιδιοκτήτες είναι οι οικογένειες. Οι οικογένειες που ταξιδεύουν συχνά χρειάζονται περισσότερα από ένα δωμάτια ξενοδοχείου για να εξυπηρετηθούν. Συχνά, επίσης, αναζητούν μία λειτουργική κουζίνα για την διατροφή τους, ειδικά όταν έχουν μικρά παιδιά. Έτσι, τα σπίτια είναι ιδανικότερα για αυτές, με αποτέλεσμα να τις συναντάμε συχνά στο κοινό της Airbnb.

Εργασία

8207490946_94fa4967be_oΜια άλλη κατηγορία επισκεπτών είναι αυτή των ατόμων που ταξιδεύουν για εργασιακούς λόγους. Προσωπικό μικρών ή μεγάλων εταιρειών, επιχειρηματίες κάθε φύσης και υπάλληλοι χρειάζονται να ταξιδέψουν μεταξύ πόλεων αλλά και χωρών. Ακίνητα τα οποία βρίσκονται κοντά σε επιχειρηματικά κέντρα και άξονες με μεγάλες εταιρείες(όπως είναι οι περιοχές στα πέριξ της Λεωφόρου Κηφισίας) παρουσιάζουν έντονη ζήτηση από αυτό το κοινό που δεν περιορίζεται στους θερινούς μήνες. Σημαντικό για αυτούς του επισκέπτες είναι η εύκολη πρόσβαση στον χώρο εργασίας τους, αλλά και ένας διαθέσιμος χώρος γραφείου με σύνδεση στο Διαδίκτυο εντός του καταλύματος.

Ιατρικό κοινό

Ένα ακόμα κοινό που συναντάμε στον κόσμο της Airbnb και είναι πιθανό να φιλοξενήσουμε είναι αυτό που ταξιδεύει για ιατρικούς λόγους. Αναζητούν καταλύματα κοντά σε μεγάλα νοσοκομεία και κλινικές (για παράδειγμα στο Π.Φάληρο και στο Μαρούσι), καθώς προκύπτει η ανάγκη να παραμείνουν για σεβαστά χρονικά διαστήματα. Αν και ο λόγος του ταξιδιού τις περισσότερες φορές δεν είναι ευχάριστος, τόσο οι ασθενείς όσο και οι συγγενείς τους προσπαθούν να κάνουν την διαμονή τους όσο πιο ανώδυνη γίνεται επιλέγοντας σπίτια για τη διαμονή τους αντί για δωμάτια ξενοδοχείων, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τους κάνει να αισθανθούν περισσότερο οικεία.

Εκπαίδευση

9182180854_31af22deaf_oΜία ακόμη ομάδα επισκεπτών είναι το κοινό που ταξιδεύει για εκπαιδευτικούς λόγους. Ακαδημαϊκά κέντρα, εκπαιδευτήρια, πολιτιστικοί χώροι (ακόμα και ξενοδοχειακά συγκροτήματα) οργανώνουν ημερίδες, σεμινάρια και κύκλους μαθημάτων που προσελκύουν αυτό το κοινό που μετακινείται ανάμεσα στις πόλεις (και στις χώρες) για μικρά διαστήματα με σκοπό την απόκτηση της αντίστοιχης κατάρτισης. Ακίνητα κοντά σε τέτοια σημεία (τα Εξάρχεια είναι ένα καλό παράδειγμα) είναι ιδανικά για τέτοιες περιπτώσεις, ειδικά αν παρέχουν χώρο γραφείου και ικανοποιητική σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Μαθαίνοντας τους επισκέπτες μας κατανοούμε τις ανάγκες τους και διαμορφώνουμε κατάλληλους χώρους. Αυξάνουμε με αυτό τον τρόπο την ποιότητα των υπηρεσιών μας η οποία αντανακλά στα έσοδα που θα εισπράξουμε ως ανταμοιβή.

 

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;